Власт, опозиция и протести - коментар на анализаторите Стойчо Стойчев и Слави Василев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

До кога тази конструкция на властта може издържи, какво я крепи в момента коментираха в "Още от деня" политически наблюдатели Стойчо Стойчев и Слави Василев.

"Според мен ще се закрепят и основният елемент, който ще позволи на властта да остане вероятно до февруари е безочието и наглостта на управляващите. Аз продължавам да се изумявам как може управляващите да неглижират протеста по такъв начин, че видите ли протестът си отивал, хората вече са се разочаровали, енергията е отишла... Това е абсолютно несъстоятелно, то е несъстоятелно не защото енергията я няма, ами защото хората са тотално вцепенени как може тези хора да продължават да седят там и да се правят все едно хората ги няма", каза Слави Василев.

"Мястото за такъв потрес обикновено са изборите,  те са съвсем скоро и те са неизбежни., тогава ще се реализира тази гражданска енергия. До тогава винаги ще съществува и обратната теза, че хората на площадите предтавляват една част от българските граждани, не е ясно каква част. Дори и огромната част да е от българските граждани, демокрацията затова е демокрация, защото има демократична процедура. Тази процедура казва кой, как и по какъв начин идва на власт и никъде в демократичните държави демократичните процедури не казват, като има протест от еди си колко души на площада, веднага сгъвайте палатките и изчезвайте. Има избори за тази работа, те са съвсем скоро и тогава ще бъде съвсем ясно кой какви сили реално има", подчерта доц. Стойчо Стойчев.

Слави Василев опонира, че "демокрацията наистина е начин, по който се избира властта чрез пряк вот, но добрите нрави изискват в западните демокрации, когато на тебе ти хвърлят яйца и тоалетна хартия отвън, ти да обърнеш внимание на този факт. Изборите не са единственият момент, в който гражданите имат право на мнения, хората всеки момент имат право да кажат" "Стига толкова" и когато е толкова масирано, толкова очевидно, колкото стана последните 50-60 дни, аз не мога да приема аргумента - трябва да изчакаме изборите".

Вижте анализа на двамата политически анализатори във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад